Weselne Dania

Przykładowe menu weselne

Tradycyjne powitanie chlebem i solą. Lampka szampana

Przystawka - prosimy o wybranie jednej z poniższych propozycji

  • Łosoś wędzony, podany na rukoli, z dressingiem malinowym i z grzanką bazyliową
  • Płatki pieczonego schabu z sałatką jarzynową
  • Schab pieczony ze śliwkami lub z morelą

Obiad

Zupy - prosimy o wybranie jednej z poniższych propozycji

  • Rosół z makaronem i garni warzywnym
  • Krem szparagowy z emulsją pietruszkową
  • Wykwintna zupa z leśnych grzybów
  • Krem pomidorowy z grzankami bazyliowymi
  • Krem z porów z grzankami

Drugie danie - do wyboru pięć z poniższych propozycji - 3 porcje na osobę

  • De'volaille - filet z kurczaka zawijany z masłem i ziołami
  • Filet z indyka w sosie żurawinowym
  • Kotlet schabowy
  • Karkówka pieczona w sosie tymiankowo-czosnkowym
  • Cordon bleu - schab zawijany z szynką i żółtym serem
  • Wieprzowe zrazy zamkowe w sosie własnym
  • Filet z kurczaka z pieca z sosem pieczarkowym
  • Filet z sandacza pieczony

Dodatki skrobiowe - do wyboru trzy rodzaje - 2 porcje na osobę

  • Pyzy drożdżowe
  • Kluski śląskie
  • Kopytka
  • Ziemniaki gotowane
  • Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym
  • Ryż z garni warzywnym
  • Frytki

Dodatki warzywne - do wyboru trzy rodzaje - 2 porcje na osobę

  • Kapusta modra z rodzynkami
  • Bukiet warzyw gotowanych na parze
  • Buraczki z borówką
  • Kapusta biała zasmażana
  • Fasolka szparagowa z masłem i z tartą bułką
  • Szparagi z masłem i bułką tartą
  • Kapusta biała z jabłkiem, marchewką i oliwą z pestek winogron
  • Surówka z selera z rodzynkami i śmietaną
  • Surówka z marchewki z kawałkami pomarańczy
  • Surówka z pora

Deser - do wyboru jedna z poniższych propozycji

  • Puchar lodowy z filetowanymi owocami i bitą śmietaną
  • Ciasta w szerokim asortymencie, do wyboru m.in. sernik, szarlotka, ciasto orzechowe i inne
  • Panna Cotta z sosem malinowym, bitą śmietaną i listjuem mięty

Ponadto do wyboru kawa, herbata

Zimna płyta - do wyboru 5 z poniższych propozycji - 3 porcje na osobę

  • Szynka gotowana i wędzona
  • Plastry szynki z sałatką jarzynową
  • Wędzona polędwica z indyka
  • Schab z ziołami
  • Karkówka faszerowana czosnkiem
  • Galantyna z kurczaka w kilku smakach
  • Bałtycki śledź z beczki lekko marynowany, podany na plastrach ziemniaków z kwasną śmietana.
  • Deska serów z bakaliami

Sałatki

  • Sałatka hawajska z kurczakiem i ananasem
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka makaronowa z żółtym serem i szynką

Dodatki, sosy

  • Chrzan, musztarda, masło, pieczywo w kilku rodzajach
  • Sos tatarski
  • Żurawina do mięs

Ciasto - bufet - godzina 20.00

  • Asortyment ciast do uzgodnienia
  • Kawa, herbata

Kolacja - godzina 22.00

Zupa - do wyboru 1 z poniższych propozycji

  • Barszcz czerwony z krokietem w cieście francuskim
  • Flaczki wieprzowe
  • Żurek królewski z jajkiem i białą kiełbasą

Mięsa - do wyboru 3 rodzaje - 1,5 porcji na osobę

  • Pieczone podudzie kurczaka z pieczarkami
  • Szaszłyk wieprzowy z warzywami
  • Gołąbki
  • Udko kurczaka pieczone

Ponadto podajemy mięsa z obiadu.

Dodatki skrobiowe i warzywne - 2 porcje na osobę

  • Ryż
  • Frytki
  • Warzywa grillowane
  • Bigos myśliwski

Tort - godzina 23.00

  • Tort weselny we własnym zakresie lub za dodatkową opłatą

Kolacja - godzina 1.00

  • Zupa gulaszowa z pieczywem

Dodatkowo płatne:

  • Udziec - 800 zł (50 porcji)
  • Płonące indyki - 600 zł (30 porcji)

Napoje:

  • kawa, herbata oraz woda niegazowana - bez ograniczeń.
  • Soki owocowe w trzech rodzajach - 0,5 l/osoba.
  • Możliwość zakupu alkoholi w Zamku w promocyjnej cenie.

Ponadto

Stół regionalny - 3.000 zł /100 osób

Smalec ze skwarkami, ogórki kiszone, marynowane warzywa, szynka z kością do krojenia, boczki wędzone, swojskie kiełbasy, kabanosy, kiszki, pasztetowe i pasztety, żurawina, miody, bimber regionalny, chleb wiejski itd.

Zamek w Rydzynie świadczy usługi w zakresie wystroju sal weselnych, obsługi muzycznej, fotograficznej, wynajmu bryczek i innych pojazdów.