Weselne dania

 

Przykładowe menu weselne 

Tradycyjne powitanie chlebem i solą. Lampka szampana
 
Przystawka- prosimy o wybranie jednej z poniższych propozycji
            • Łosoś wędzony, podany na rukoli,  z dressingiem malinowym i z grzanką bazyliową
            • Płatki pieczonego schabu z sałatką jarzynową
            • Schab pieczony ze śliwkami lub z morelą
 
Obiad
Zupy - prosimy o wybranie jednej z poniższych propozycji
             • Rosół z makaronem i garni warzywnym
             • Krem szparagowy z emulsją pietruszkową
             • Wykwintna zupa z leśnych grzybów
             • Krem pomidorowy z grzankami bazyliowymi
             • Krem z  porów z  grzankami
 
Drugie danie -  do wyboru pięć z poniższych propozycji - 3 porcje na osobę
            • De'volaille - filet z kurczaka zawijany z masłem i ziołami
            • Filet z indyka w sosie żurawinowym 
            • Kotlet schabowy
            • Karkówka pieczona w sosie tymiankowo-czosnkowym
            • Cordon bleu - schab zawijany z szynką i żółtym serem
            • Wieprzowe zrazy zamkowe w sosie własnym
            • Filet z kurczaka z pieca z sosem pieczarkowym
            • Filet z sandacza pieczony
           
Dodatki skrobiowe - do wyboru trzy rodzaje - 2 porcje na osobę
            • Pyzy drożdżowe
            • Kluski śląskie
            • Kopytka
            • Ziemniaki gotowane
            • Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym
            • Ryż z garni warzywnym
            • Frytki 
           
Dodatki warzywne - do wyboru trzy rodzaje - 2 porcje na osobę
             • Kapusta modra z rodzynkami 
             • Bukiet warzyw gotowanych na parze
• Buraczki z borówką
• Kapusta biała zasmażana
• Fasolka szparagowa z masłem i z tartą bułką
• Szparagi z masłem i bułką tartą
• Kapusta biała z jabłkiem, marchewką i oliwą z pestek winogron
• Surówka z selera z rodzynkami i śmietaną
• Surówka z marchewki z kawałkami pomarańczy
• Surówka z pora
 
Deser - do wyboru jedna z poniższych propozycji
            • Puchar lodowy z filetowanymi owocami i bitą śmietaną
            • Ciasta w szerokim asortymencie, do wyboru m.in. sernik, szarlotka, ciasto orzechowe i inne
            • Panna Cotta z sosem malinowym, bitą śmietaną i listjuem mięty
               ponadto do wyboru kawa, herbata
                  
Zimna płyta - do wyboru 5 z poniższych propozycji - 3 porcje na osobę 
            • Szynka gotowana i wędzona
            •  Plastry szynki z sałatką jarzynową
            • Wędzona polędwica z indyka
            • Schab z ziołami
            • Karkówka faszerowana czosnkiem
            • Galantyna z kurczaka w kilku smakach
            •  Bałtycki śledź z beczki lekko marynowany, podany na plastrach ziemniaków z kwasną śmietana.
            •  Deska serów z bakaliami
 
Sałatki
            • Sałatka hawajska z kurczakiem i ananasem
            • Sałatka jarzynowa
            • Sałatka makaronowa z żółtym serem i szynką
 
Dodatki, sosy
            • Chrzan, musztarda, masło, pieczywo w kilku rodzajach
            • Sos tatarski
            • Żurawina do mięs
 
Ciasto - bufet- godzina 20.00
            • Asortyment ciast do uzgodnienia
            • Kawa, herbata
 
Kolacja - godzina 22.00 
Zupa - do wyboru 1 z poniższych propozycji
• Barszcz czerwony z krokietem w cieście francuskim
• Flaczki wieprzowe
• Żurek królewski z jajkiem i białą kiełbasą
 
Mięsa - do wyboru 3 rodzaje - 1,5 porcji na osobę 
• Pieczone podudzie kurczaka z pieczarkami
• Szaszłyk wieprzowy z warzywami
• Gołąbki 
• Udko kurczaka pieczone 
 
Ponadto podajemy mięsa z obiadu.
 
Dodatki skrobiowe i warzywne - 2 porcje na osobę 
• Ryż 
• Frytki 
• Warzywa grillowane
• Bigos myśliwski
 
Tort - godzina 23.00
• Tort weselny we własnym zakresie lub za dodatkową opłatą
 
Kolacja - godzina 1.00 
• Zupa gulaszowa z pieczywem
 
Dodatkowo płatne
• Udziec - 800 zł (50 porcji) 
• Płonące indyki - 600 zł (30 porcji) 
 
Napoje : kawa, herbata oraz woda niegazowana - bez ograniczeń.
Soki owocowe w trzech rodzajach - 0,5 l/osoba. 
Możliwość zakupu alkoholi w Zamku w promocyjnej cenie. 
 
Ponadto 
 
Stół regionalny  - 3.000 zł /100 osób - smalec ze skwarkami, ogórki kiszone, marynowane warzywa, szynka z kością do krojenia, boczki wędzone, swojskie kiełbasy, kabanosy, kiszki, pasztetowe i pasztety, żurawina, miody, bimber regionalny, chleb wiejski itd.
 
Zamek w Rydzynie świadczy usługi w zakresie wystroju sal weselnych, obsługi muzycznej, fotograficznej, wynajmu bryczek i innych pojazdów.