Czy wiesz, że…

Mało kto wie, że Król Polski Stanisław Leszczyński, po opuszczeniu Zamku w Rydzynie i objęciu księstwa Lotaryngii i Baru we Francji, m.in. duże zainteresowanie wykazywał kuchnią, samodzielnie tworząc różne dania. To jego zasługą jest popularne ciastko- Magalenka , które stanowi doskonałe uzupełnienie porannej kawy czy herbaty. W Zamku Magdalenki podawane są przy bufetach śniadaniowych oraz przy serwisach kawowych.

Zasługą Leszczyńskiego jest również ciasto Baba z rumem oraz popularna we Francji Zupa cebulowa z grzankami.

Nicolasa Appert w książce o metodach konserwacji żywności (wyd. I, 1810) tak pisze o zupie cebulowej à la Stanislas:

"Chociaż jest tak powszechna, nie ma lepszej zupy niż cebulowa, o ile dobrze ją przyrządzono. Król Polski, Stanisław, darzył ją szczególną estymą. Podczas podróży z Lunéville do Wersalu, w którym często odwiedzał królową, swoją córkę, zatrzymał się w oberży w Châlons, gdzie podano mu zupę cebulową tak wyborną i pierwszorzędnie przygotowaną, że nie chciał ruszyć w dalszą drogę, nie poznawszy wprzódy jej receptury. Obleczony w szlafrok, Jego Królewska Mość zszedł do kuchni i poprosił, aby kucharz ugotował zupę na jego oczach. Ani kuchenne opary, ani zapach cebuli, który wyciskał mu z oczu wielkie łzy, nie były w mocy oderwać jego uwagi. Przyglądał się bacznie, notował i wsiadł do powozu dopiero wówczas, gdy był już przekonany, że oto posiadł sztukę przyrządzania doskonałej zupy cebulowej."

(Nicolas Appert, Le livre de tous les ménages ou l'art de conserver pendant plusieurs années toutes les substances animales et végétales).
Materiał pozyskany dzięki dociekliwości Pana Mirosława Piklikiewicza